Exista un motiv pentru care Dumnezeu ne-a lasat 2 ochi, 2 urechi si o gura. Si acel motiv este pentru a privi si a asculta de doua ori mai mult decat vorbim.

Daca conduci oameni te ajuta foarte mult sa stii cine sunt – circumstantele in care au crescut, actiunile care ii motiveaza, si remarcile ce ii fac sa vorbeasca.

Singura modalitate de a afla aceste lucuri este sa stapanesti foarte bine acestea doua : sa asculti si sa privesti.

Cele mai multe persone nu isi folosesc ochii si urechile cu folos. Nu sunt atente la detalii si pierd cam jumatate din ce se intampla in jurul lor. Multe persoane se opresc din a asculta – in special cand au succes – iar cei din jur le dau senzatia ca sunt atenti la fiecare cuvant. Atunci se intampla ca un dialog sa devina monolog si sa creada ca ei stiu totul.

Lasand acestea la o parte, intotdeauna ai de castigat daca sti sa asculti.
E ca si cum te inscri gratis la o educatie continua, pe tot parcursul vietii, cu avantajul suplimentar ca nu exista examen si ca poti renunta intotdeauna la comentarii inutile.

O alta activitate subestimata este sa privesti. La fel ca si ascultarea, nu te costa nimic!
Exista 2 forme de observare: a fi atent la detaliu  si a vedea ” the big picture”.

Sir Alex Ferguson, ne povesteste in cartea sa „Leading” ca una dintre cele mai valoroase lectii le-a primit in urma cu 30 de ani, in vreme ce era manager la Aberdeen si l-a angajat pe Archie Knox ca asistent manager. Archie l-a intrebat pe Ferguson de ce l-a angajat. Acea intrebare l-a uimit pana in momentul cand Archie i-a explicat ca el nu poate sa faca nimic atat timp cat Ferguson insista sa faca  el insusi totul.
Asa ca, la insistentele lui Archie, Alex Ferguson nu a mai condus antrenamentele din teren si doar a urmarit echipa de pe margine.
Daca la inceput fusese reticent la aceasta rugaminte, pe parcurs si-a dat seama ca vedea mult mai mult cand nu era implicat in mijlocul evenimentelor.

De exemplu, daca esti in mijlocul evenimentelor, cu fluierul in gura, tot focusul tau este pe minge. Cand faci pasi inapoi si privesti de pe margine, ti se mareste aria, poti absorbi tot antrenamentul, vei sti in ce conditii sunt jucatorii, de la cum se simt, energia, obiceiurile si dispozitia acestora.

Realizam ca suntem cu totii definiti de mai multe aspecte, mult mai profunde decat ascultarea sau privitul. Suntem cu totii, accidental, victime ale ADN-ului parintilor, suntem definiti de circumstantele in care am crescut si educatia primita.
Dar cu totii avem unelte puternice pe care doar noi le putem controla : ochii si urechile noastre.

Privind la altii, ascultand pareri si citind despre oameni sunt cele mai bune si simple lucruri pe care le putem face atunci cand suntem lideri.

Ganduri bune,
Gabriela Tichelea