Sindromul „NU STIU”

Te-ai aflat vreodata in postura de a incepe un drum nou, asta insemnand o cariera noua si sa simti ca nu stii nimic?

In acea ipostaza am fost si eu. In momentul in care cariera mea sportiva s-a incheiat brusc (a se citi tragic), viata mi-a fost data peste cap.
Am inceput handbalul la o varsta foarte frageda. Imi amintesc ca la 14 ani am castigat primii banuti datorita handbalului. La 18 ani aveam un salariu dublu decat cel al parintilor mei impreuna.
Pana la 25 de ani si pasiune si meserie mi-a fost sportul.

La 25 de ani, in urma multor accidentari am fost nevoita sa ma opresc.
Si atunci m-am lovit, pentru prima data, de “Nu stiu sa fac nimic altceva, tot ce am facut pana acum a fost sa joc handbal”.

Am inceput sa explorez noile pasiuni, am facut cursuri de makeup, manichiura, secretariat, am organizat evenimente pentru copii. In niciuna din aceste activitati nu ma regaseam. Dar am inteles un lucru: determinarea de a face totul cat mai bine, era prezenta asa cum a fost si cand jucam handbal.

La indemnul unei prietene am inceput sa lucrez cu un coach. Imi aduc aminte atat de bine prima sedinta. Fiecare intrebare pusa de Dan, din partea mea avea acelasi raspuns “ NU STIU”.
Ceea ce a fost extraordinar e faptul ca in spatele fiecarui „nu stiu”, am descoperit ca stiam exact ce imi doream dar imi era teama sa imi asum , imi era frica de esec, iar daca spuneam “nu stiu” eram in zona mea de comfort. Dar cand lucrezi cu oamenii potriviti, reusesc de fiecare data sa te ajute sa descoperi, sa iti asumi, ceea ce iti doresti de la viata. Asta a fost cazul meu, iar acum, in calitate de coach recunosc des aceasta situatie.

Pentru un timp am crezut ca sportivilor li se intampla asta cel mai des.
De curand, mi-a fost cerut ajutorul de catre un proaspat absolvent de facultate.
Venit in Bucuresti, avea nevoie de un loc de munca.
Primul pas a fost sa isi faca un CV. L-am rugat sa imi vorbeasca despre locul de munca pe care si-l doreste, in ce domeniu isi doreste sa lucreze.
Nu am fost mirata cand a inceput cu “NU STIU NIMIC”.
Si cum iti poti face un CV daca tu crezi ca nu stii sa faci nimic?
E simplu! E necesar sa descoperi ce iti doresti, ce te pasioneaza, ce talente iti pot fi de folos.
Asta a fost punctul nostru de plecare. In urma discutiei noastre,si-a gasit raspunsuri, o claritate mai buna despre ceea ce isi doreste, am facut o lista de contacte, a avut o tema pentru acasa si multe incurajari. Cel mai importat, am reusit sa ii facem un CV perfect potrivit lui.
Nu mi-a fost de mirare cand, doar dupa o saptamana, m-a anuntat ca s-a angajat la o companie la care nici nu si-ar fi putut imagina ca poate ajunge atat de repede.

De cele mai multe ori stim exact ce ne dorim, ce vrem sa facem, unde vrem sa fim. Din pacate, exista acea zona de confort ce ne tine pe loc. Un pas important in a te antrena sa iesi din acea zona, poate fi sa contactezi un antrenor personal ( coach ) sau un consultant ce te poate ajuta sa faci pasii potriviti pentru a-ti descoperi, planifica si atinge obiectivul.

Daca ai nevoie de ajutor, ma poti contacta trimitand un mesaj prin pagina de contact.

Ganduri bune,
Gabriela Tichelea