Sindromul „NU STIU”

Te-ai aflat vreodată în postura de a începe un drum nou, asta însemnând o carieră nouă și să simți că nu știi nimic?

În acea ipostază am fost și eu. În momentul în care cariera mea sportivă s-a încheiat brusc (a se citi tragic), viața mi-a fost dată peste cap.
Am început handbalul la o vârsta foarte fragedă. Imi amintesc că la 14 ani am câștigat primii bănuți datorită handbalului. La 18 ani aveam un salariu dublu față de salariile părinților mei împreună.
Până la 25 de ani și pasiune și meserie mi-a fost sportul.

La 25 de ani, în urma multor accidentări am fost nevoită să mă opresc.
Și atunci m-am lovit, pentru prima dată, de “Nu știu să fac nimic altceva, tot ceea ce am făcut până acum a fost să joc handbal”.

Am început să explorez noile pasiuni, am făcut cursuri de makeup, manichiură, secretariat, am organizat evenimente pentru copii. În niciuna din aceste activități nu mă regăseam. Dar am inteles un lucru: determinarea de a face totul cât mai bine, era prezentă așa cum a fost și cand jucam handbal.

La îndemnul unei prietene am inceput să lucrez cu un coach. Îmi aduc aminte atât de bine prima ședință. Fiecare întrebare pusă de Dan, din partea mea avea același răspuns “ NU ȘTIU”.
Ceea ce a fost extraordinar e faptul că în spatele fiecarui „nu știu”, am descoperit că știam exact ce îmi doream, dar îmi era teamă sa îmi asum , îmi era frică de eșec, iar dacă spuneam “nu știu” eram în zona mea de comfort. Dar când lucrezi cu oamenii potriviți, reușescc de fiecare dată să te ajute să descoperi, să îți asumi, ceea ce îți dorești de la viață. Ăsta a fost cazul meu, iar acum, în calitate de Coach recunosc des această situație.

Pentru un timp am crezut că sportivilor li se întâmplă asta cel mai des.
De curând, mi-a fost cerut ajutorul de către un proaspat absolvent de facultate.
Venit in București, avea nevoie de un loc de muncă.
Primul pas a fost să își faca un CV. L-am rugat să îmi vorbească despre locul de muncă pe care și-l dorește, in ce domeniu își dorește să lucreze.
Nu am fost mirata când a început cu “NU ȘTIU NIMIC”.
Și, cum îți poăi face un CV dacă tu crezi că nu știi să faci nimic?
E simplu! E necesar să descoperi ce îți dorești, ce te pasionează, ce talente îți pot fi de folos.

Ăsta a fost punctul nostru de plecare. În urma discuției noastre, și-a găsit răspunsuri, o claritate mai buna despre ceea ce își dorește, am facut o listă de contacte, a avut o temă pentru acasă si multe încurajări. Cel mai importat, am reusit sa îi facem un CV perfect potrivit lui.
Nu mi-a fost de mirare când, doar dupa o săptămână, m-a anunțat că s-a angajat la o companie la care nici nu și-ar fi putut imagina că poate ajunge aatâ de repede.

De cele mai multe ori știm exact ce ne dorim, ce vrem să facem, unde vrem să fim. Din păcate, exista acea zona de confort ce ne ține pe loc. Un pas important în a te antrena să iesi din acea zona, poate fi să contactezi un antrenor personal ( Coach ) sau un consultant, ce te poate ajuta să faci pașii potriviți pentru a-ți descoperii, planifica și atinge obiectivul.

Daca ai nevoie de ajutor, trimite-mi un mesaj. Contact

Ganduri bune,
Gabriela Tichelea