Sportul ar trebui sa fie in sangele tau, nu in articulatii sau oase

Stiati ca 10% din accidentarile din  tarile dezvoltate sunt accidentari sportive, iar in fiecare an aproximativ 20 milioane pacienti prezenti la specialist in ortopedie acuza diverse probleme la genunchi?

Un studiu arata ca in handbal:  la fiecare 1000 ore de antrenament apar 2 accidentari si de 10 ori mai multe in timpul competitiei.

Timp de un sezon pot aparea aproape 320,000 accidentari, costurile vizitelor medicale ajungand aproape la 400 milioane de euro dintre care jumatate reprezinta probleme ale articulatiei genunchilor.

Recuperarea leziunilor sportive implică mult efort din partea mai multor specialiști: medici de medicină sportivă, chirurgi ortopedici, fizioterapeuți, kinetoterapeuți. Pentru că suntem în secolul XXI, medicina sportivă se reorientează spre un proces de recuperare, fie după o traumă, fie după un efort fizic intens, pentru a-l ajuta pe atlet să-și recapete aceeași formă fizică pentru a obține performanțe extraordinare.

Suntem de parere de cu cat te antrenezi mai mult si mai intens o sa faci performanta.

Eficienta unei performante a unui antrenamnt este bazata pe un echilibru intre antrenament si recuperare.

Recuperarea unui atlet poate avea o forma pasiva si una activa.

O forma pasiva este cea de odihna si este una dintre cele mai bune metoda pentru recuperare. Sunte recomandate aproape 7-9 ore de somn pentru un atlet .

Inca o forma de recuperare pasiva este decuplarea de la stimulii din jur prin meditatie, citire sau ascultarea muzicii.

Activitatile incluse in activitatea de recuperare activa pot fi executate in timpul sau la sfarsitul programului de instruire. Acestea vizeaza mai multe obiective: recuperarea starii fiziologice ale atletului, statutul de regenerare muscoscheletala si recuperare psihologica.

Plimbarea usoara sau mersul pe bicicleta este de folos pentru recuperare, combinatii de exercitii de stretching pentru musculatura readucand echilibrul. Pentru recuperare psihologica, se recomanda exercitii de vizualizare, respiratie sau  meditatie.

Pentru a mentine bunastarea psihicului este recomandata implicarea in activitati recreative, altele decat cele sportive.

O alta forma de recuperare este aceea de a combina  cu exercitii de o intensitate moderata, diferit de ce practica atletii de obicei. Exemplu sunt inotul sau plimbatul dupa o sedinta de lucru solicitanta. 

Pentru a evita accidentarile, gaseste echilibrul dintre antrenamentele intense si recuperare.